Dag van de Ondernemer viert lef en doorzettingsvermogen

Ondernemers zijn belangrijk voor Haarlemmermeer. Zij zorgen voor banen, welvaart, levendigheid. Op 15 november, de Dag van de Ondernemer, bezoekt wethouder Ap Reinders (Economie & Ondernemerschap) vier ondernemers om hen in het zonnetje te zetten. Een van hen is Dennis Breed, directeur/eigenaar van een autoschadeherstelbedrijf in Nieuw-Vennep. Het bedrijf werd door de brancheorganisatie in 2017 uitgroepen tot beste autoschadehersteller van Nederland.

Haarlemmermeer telt circa 13.000 bedrijven, voor het overgrote deel midden- en kleinbedrijven (minder dan 250 werknemers). Wethouder Ap Reinders: “Onze lokale ondernemers leveren een waardevolle bijdrage aan de economie en samenleving van de gemeente Haarlemmermeer. Zij zorgen onder meer voor werkgelegenheid en leveren een bijdrage aan onze welvaart. De jaarlijkse Dag van de Ondernemer is een mooie gelegenheid om hen in de schijnwerpers te zetten.” Deze dag is vier jaar geleden in het leven geroepen door MKB Nederland om het ondernemerschap te vieren en ondernemers te bedanken voor hun lef en doorzettingsvermogen.

Familiebedrijf

“Het ondernemerschap heb ik van kleins af aan meegekregen”, vertel Dennis Breed (43) van Autoschade Herstel Haarlemmermeer, één van de ondernemers bij wie de wethouder vrijdag langsgaat.

“Dit is een familiebedrijf, opgericht door mijn ouders in 1980 aan de Hugo de Vriesstraat. Daar zitten we nog steeds, maar nu aan de overkant. Ik hielp al jong in de werkplaats mee en heb zo alle facetten van het bedrijf leren kennen. Toen mijn vader in 2002 helaas veel te jong overleed, heb ik de zaak overgenomen. We werken hier nu met twaalf mensen, inclusief mijn vrouw.”

Dennis Breed wil het met wethouder Ap Reinders hebben over het tekort aan technisch geschoolde jongeren.  Beeld: Jur Engelchor

Prijs

“Het geeft enorm veel voldoening als je je klanten blij de deur ziet uitgaan”, antwoordt Dennis op de vraag wat hij zo mooi vindt aan het ondernemerschap. “Met het hele team zorgen wij ervoor dat schade efficiënt en goed wordt hersteld en helpen wij de klanten zo snel mogelijk weer de weg op.” Dat dat goed lukt, blijkt uit de verkiezing vorig jaar tot beste bedrijf van de Autoschade Herstel Groep (55 bedrijven) en in 2017 tot beste autoschadehersteller van Nederland door brancheorganisatie Focwa. “Daar zijn we supertrots op.”

Kansen

Het bedrijf heeft een sterke band met de omgeving. “We hebben in veertig jaar tijd een groot klantenbestand opgebouwd, zowel particulieren als bedrijven. Een jaar of acht geleden zijn we bovendien een carwash begonnen, waardoor er veel meer contactmomenten zijn met klanten. Je maakt eens een praatje, drinkt samen een kop koffie.” Als echte ondernemer springt Dennis in op nieuwe kansen. Zo heeft hij vorig jaar de mogelijkheid om een autoschadeherstelbedrijf in Noordwijk over te nemen met beide handen aangegrepen. In Noordwijk heeft hij acht man personeel. “Mijn neef werkte er al, dus dat is óók een beetje een familiebedrijf.”

Technisch geschoolde jongeren

Er is een goed ondernemersklimaat in Haarlemmermeer, vindt Dennis. “En we hebben in Nieuw-Vennep een sterke ondernemersvereniging, de Ondernemers Vereniging Haarlemmermeer Zuid.” Maar niet alles is rozengeur en maneschijn.

“De gemeente heeft ons vijf jaar geleden verteld dat ze op bedrijventerrein De Pionier, waar wij zitten, woningen willen bouwen, maar daarna heb ik niks meer gehoord. Ik ga vrijdag de wethouder zeker vragen hoe het staat met de plannen. Ook wil ik het met hem hebben over het tekort aan technisch geschoolde jongeren. Wij bieden leer-werkplekken en stageplekken, maar het is lastig om gemotiveerde jongeren te vinden die het vak van autoschadehersteller willen leren. Er ontstaat straks in de samenleving een enorm tekort aan technisch personeel. Daar moeten we met z’n allen een oplossing voor vinden en ik hoop dat de gemeente daaraan ook kan bijdragen.”

Ap Reinders bezoekt vrijdag 15 november naast Autoschade Herstel Haarlemmermeer ook Meerland Bouw in Nieuw-Vennep, kapper Poelgeest in Zwanenburg en Runnercoach Dennis van Bakel in Hoofddorp

15 nov 2019