.

Openbare ruimte

De openbare ruimte is hoogwaardig en duurzaam ingericht en symboliseert de verbinding tussen polder en stedelijke sfeer. Het gerenommeerde bureau Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten maakte het inrichtingsplan.

Lodewijk Baljon: “De duurzaamheid van het gebied strekt zich uit tot het comfort van de gebruiker, dat is echt een stap verder. Het wordt een gebied waar wandelaars en fietsers graag komen en waar iets te beleven en te doen is. Tijdens de lunchpauze moet je lekker op een bankje kunnen zitten. Naast straten, pleinen en parken zijn ook de bruggen, verlichting en straatmeubilair onderdeel van ons ontwerp. Zo maken we een hoogstaand en duurzaam totaalbeeld, waarin alle onderdelen van de buitenruimte op elkaar aansluiten.”

Inrichtingsplan Beukenhorst-Zuid

Foto van mensen op een bankje
 


Groene uitstraling

Beukenhorst-Zuid heeft een groene uitstraling. Iconisch zijn de dubbele rij essen op de verhoogde brede middenberm van de centrale laan, de Taurusavenue, die 's avonds verlicht zijn met duurzame LED-verlichting. Drie karakteristieke cortenstalen bruggen met warme LED-verlichting verbinden de kantoren aan de zuidzijde vanaf de Taurusavenue. De verbinding eindigt met een lusvormig plein, een ‘cul-de-sac’. Via twee lange bruggen kunnen fietsers en voetgangers vanaf Beukenhorst-Zuid recreëren op de Geniedijk en het Geniepark met fruitboomgaard. De bijzondere kadewand is van begroeiing voorzien: een aantrekkelijke afwisseling van roestbruine strepen met stroken planten.

De bamboe brug in Beukenhorst-Zuid.

Groene kade Beukenhorst Zuid

 

Water

Evenwijdig aan de Taurusavenue loopt een 700 meter lange watergang, met een groene kadewand als verticale tuin. Op de kade liggen een fiets- en voetpad, gescheiden door een rij Italiaanse zuilpopulieren. Over het water is een voet- en fietsverbinding tussen het stationsgebied en Beukenhorst-Zuid. De wanden worden ‘s avonds verlicht door duurzame LED-verlichting in de leuning, met een verrassend en fascinerend effect.

Foto van watergang met kade