.

Omgeving

Beukenhorst-Zuid is centraal gelegen in de gemeente Haarlemmermeer. Het landschap, met groene zones van 35 meter breed, wandelcircuits en tuinen, vormt de hoofdstructuur. In de directe omgeving is het ook prettig verblijven.

Geniedijk en Geniepark

De Geniedijk vormt de groene ruggengraat in het gebied. De dijk begrenst aan één zijde aan Beukenhorst-Zuid en is een historisch monument dat Haarlemmermeer dwars doorsnijdt. De dijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en is in 1996 op de Wereld Erfgoed Lijst van UNESCO geplaatst. De Geniedijk vormt een herkenbaar element in het landschap van Haarlemmermeer en kantorenpark Beukenhorst-Zuid. Het is een dijk met aan voor- en achterzijde een kanaal, beplant met populieren. Ze biedt plaats aan verschillende planten, vogels en kleine zoogdieren. Het is een belangrijke trekroute voor dieren door Hoofddorp heen en ook planten verspreiden zich via de Geniedijk.

Foto van Geniedijk

De forten op de dijk zijn een rustplaats voor vleermuizen en vogels. Boeren laten er hun schapen en koeien grazen. Het is een fantastische plek om gedurende de dag even te ontspannen. Geniepark is een toekomstig recreatiegebied direct grenzend aan de Geniedijk. Het park strekt zich uit vanaf het oosten van NS-station Hoofddorp tot aan de Ringvaart bij Aalsmeerderbrug (fort bij Aalsmeer). In de toekomst biedt Geniepark ruimte aan de inwoners en de vele werkenden uit de omliggende bedrijventerreinen. De cultuurhistorische waarde zit in de beleving van het contrast tussen de dynamiek van de omliggende bedrijventerreinen en de oase van rust in het landelijke gebied. Het ontwerp is gemaakt in nauwe samenwerking met bewoners en belangengroepen.


Boerderij Den Burgh

Boerderij Den Burgh ligt aan de Rijnlanderweg direct naast kantorenpark Beukenhorst-Zuid. Het is een van de oudste gebouwen in Haarlemmermeer en een van de eerste boerderijen die na de drooglegging werd gebouwd. Het pand dateert uit 1859 en is een gemeentelijk monument. De laatste jaren is de boerderij niet meer in gebruik, maar de gemeente Haarlemmermeer heeft het een nieuwe functie gegeven om het gebouw te bewaren voor de toekomst. Stadsherstel Amsterdam heeft het gebouw volledig gerestaureerd.

In het verlengde van de boerderij is nieuwbouw met een culturele bestemming mogelijk. Dat kunnen bijvoorbeeld broedplaatsen voor kunstenaars worden. Aan de noord- en zuidzijde komen gebouwen met ruimte voor kantoren. Restaurant Den Burgh heeft een internationale keuken.

Foto van mensen op het terras bij Restaurant Den Burgh
 


ACT

ACT, Amsterdam Connecting Trade, is de naam voor het nieuwe logistieke knooppunt ten zuiden van Schiphol op steenworp afstand van Beukenhorst-Zuid. Het wordt de meest innovatieve en duurzame vestigingslocatie van Europa voor logistieke en aanverwante ondernemingen. Dé plek voor internationaal succes, dankzij de best denkbare vervoersmogelijkheden via lucht, snelweg, spoor en water. ACT bestaat uit drie bedrijventerreinen: Schiphol Trade Park, Schiphol Zuidoost en Schiphol Logistics Park. Ook Geniepark maakt onderdeel uit van ACT. Dit park, gelegen aan weerszijden van de bestaande Geniedijk, is het groene en recreatieve hart van ACT.