.

Golvende Brug genomineerd voor de Nationale Staalprijs

De fiets- en voetgangersbrug De Golvende Brug in Beukenhorst-Zuid is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2016 in de categorie infrastructuur. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag op dinsdag 11 oktober 2016 in de Kromhouthal Amsterdam.
 

Nationale Staalprijs

De Nationale Staalprijs is een tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal en bestaat sinds 1971. Deelname is mogelijk voor projecten op het gebied van nieuwbouw, verbouw of renovatie, in Nederland óf in het buitenland, die geheel of gedeeltelijk in staal zijn uitgevoerd. Bij een buitenlands project zijn tenminste twee Nederlandse projectpartners betrokken. De projecten moeten zijn opgeleverd of in gebruik zijn genomen in 2014 of 2015. De jury kan projecten nomineren in vijf categorieën. Uit de genomineerde projecten kan de jury in elke categorie een Nationale Staalprijs en bovendien een categorie-overstijgende Nationale Duurzaamheidsprijs Staal toekennen.


Beukenhorst-Zuid Golvende Brug

Beukenhorst-Zuid Golvende Brug
De Golvende Brug heeft een kenmerkende vloeiende vorm. De reling volgt de vorm en geeft door een grafische voorstelling (perforatie) uitdrukking aan de plek.

 

Projectomschrijving

De Golvende Brug vormt de directe verbinding tussen het station van Hoofddorp en het kantorenpark Beukenhorst Zuid. Komend vanaf het station maakt de brug twee routes mogelijk en heeft daarom een uitwaaierende vorm. De twee gebogen lijnen in het platte vlak worden door verticale bewegingen versterkt. Het afbuigen voor de fietsers wordt benadrukt door een lichte bolling, terwijl een holling de voetgangers dichter bij het water brengt. Op de balustrade van roestvast staal is met perforaties een patroon van boomtakken zichtbaar: een poëtische verwijzing naar het karakteristieke beeld van de bomen langs de Geniedijk (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) die zich aftekenen tegen de polderlucht. Overdag is het patroon afleesbaar door de zwarte gaatjes die contrasteren met het zilvergrijze staal, terwijl 's avonds ledverlichting van binnenuit zorgt voor een inversie van het beeld: een feeërieke aanblik. De Golvende Brug is ontworpen door Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. Meer informatie is te lezen op de website van de Nationale Staalprijs 2016.
 
Gepubliceerd op: 
13 jun 2016