Golvende brug wint Design Award!

De golvende brug in Beukenhorst Zuid heeft de German Design Award 2019 in de categorie Stedelijke ruimte en infrastructuur gewonnen! Op 8 februari 2019 reikt de Rat für Formgebung de prijs in Frankfurt uit. Het jury statement: wat het ontwerp van deze twee-in-een brug zo boeiend maakt is de zacht glooiende vorm. Een ander opmerkelijk aspect van het ontwerp is het geperforeerde boom patroon in de leuning, waarvan het effect het krachtigst is in het donker.
 

Bijzondere verbinding

De Golvende Brug vormt de directe verbinding tussen het station van Hoofddorp en het kantorenpark Beukenhorst Zuid. Komend vanaf het station maakt de brug twee routes mogelijk en heeft daarom een uitwaaierende vorm. De twee gebogen lijnen in het platte vlak worden door verticale bewegingen versterkt. Het afbuigen voor de fietsers wordt benadrukt door een lichte bolling, terwijl een holling de voetgangers dichter bij het water brengt. Op de balustrade van roestvast staal is met perforaties een patroon van boomtakken zichtbaar: een poëtische verwijzing naar het karakteristieke beeld van de bomen langs de Geniedijk (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) die zich aftekenen tegen de polderlucht. Overdag is het patroon afleesbaar door de zwarte gaatjes die contrasteren met het zilvergrijze staal, terwijl 's avonds ledverlichting van binnenuit zorgt voor een inversie van het beeld: een feeërieke aanblik. De Golvende Brug is ontworpen door BALJON landschapsarchitecten.

De brug trok eerder al de aandacht: genomineerd voor de World Architecture News Award en voor de Nationale Staalprijs, en een eervolle vermelding bij de International Lamp Lighting Award


Golvende brug beukenhorst Zuid. Foto Albert Brunsing
Author: 
Foto: Albert Brunsting
 
Gepubliceerd op: 
4 okt 2018