Participanten aan het woord

In een reeks van interviews stellen participanten zich voor aan hun dorpsgenoten. Zij hebben een sleutelrol bij de participatie rond Lijndenhof - Groene Singel, de vernieuwing van het dorpscentrum en geven advies over de relatie tussen de gebiedsontwikkeling en Badhoevedorp als geheel. Deze portretten zijn gemaakt door Shirley Herts. Shirley is in het dagelijks leven verandermanager en daarnaast zet ze zich in voor het platform Badhoevedorp.

Yvonne de Boer: 'Participatie omwille van mijn kinderen'

Foto: Yvonne de Boer

Yvonne de Boer neemt deel aan de begeleidingsgroep Lijndenhof-Groene Singel. Ze vertelt over haar band met Badhoevedorp en de reden dat ze deelneemt aan de participatie. Haar grootste drijfveer is informatie ophalen voor haar kinderen en een goed beeld krijgen van de veranderingen.

Van Aalsmeer naar Badhoevedorp

"Ik ben sinds 1973 getrouwd met een Badhoevedorper. Na ons trouwen zijn we in Aalsmeer gaan wonen. Daar woonden we twee jaar voordat we gingen rondkijken naar een grotere eengezinswoning. Het wonen was gezellig in Aalsmeer dus in eerste instantie keken we daar."

"Toen echter bleek dat de woning die wij op het oog hadden net was verkocht, richtten we onze blik op Badhoevedorp. We gingen daar gewoon even kijken. Mijn schoonouders woonden daar namelijk nog. Het was op eerste paasdag. We zagen een woning aan de Ohmstraat die wij uiteindelijk kochten en daar hebben we 14 jaar gewoond."

Nieuwe woningen aan de Leibnizstraat

"We hoorden dat de school in de Leibnizstraat gesloopt zou worden en dat er nieuwe woningen zouden worden gebouwd. Ik besprak met mijn toenmalige buurvrouw dat de nieuwe woningen geen garage hadden en dat er mogelijk parkeerproblemen zouden onstaan in de omliggende straten. Dat bleek achteraf niet zo te zijn. Maar toen ik in de krant een advertentie zag voor de uitgifte van vrije kavels in Badhoevedorp ben ik daar achteraan gegaan. Na het kopen van een kavel en het bouwen van het huis zijn we in 1990 verhuisd.

Zoon naar nieuwe Park Quatrebras

" Ik zag de borden voor het nieuwe Park Quatrebras al in 2014. Er stonden twee bouwmaatschappijen op: AM en Bohemen. Ik heb twee zonen die nog bij mij thuis woonden. Dus ik zei: ‘Ga je inschrijven.’ De reactie was: ‘dat zal toch niet te betalen zijn.' Onze gedachte was dat de kosten van de A9 over de woningen uitgesmeerd zou worden. Mijn advies was om toch gewoon in te schrijven, want het zou nog een paar jaar duren voordat de woningen gebouwd werden. Als je maar zorgt dat je bij de eerste inschrijvers hoort."

"Ik heb ook nog de ontwikkelaar benaderd om te vragen hoe het allemaal werkte. Of er bijvoorbeeld nog een makelaar bij betrokken was.  Mijn ene zoon heeft zich heel verstandig ingeschreven. De ander niet. Ondertussen hadden wij al een aantal keer contact gehad met Bohemen voor informatie. Van Bohemen kreeg mijn zoon uiteindelijk de uitnodiging om het woningplan te komen bekijken."

"U komt in aanmerking voor een woning, kreeg mijn zoon te horen. Het ging inderdaad bij de toewijzing van de woningen van Bohemen op eerste inschrijving. Wie zich het eerst had ingeschreven, kreeg voorrang. Mijn zoon had dus geluk." 

Waarom neem je deel aan de participatie?

"De plannen voor de woningen werden op verschillende zaterdagen gepresenteerd. De gemeente vroeg mensen om deel te nemen aan de participatiegroepen. Ik dacht: ‘Dat is misschien wel leuk. Even horen hoe dat zit.’ Ook mijn buurman, Jan Jacobse, zat in de begeleidingsgroep."

"Ik heb ook een gesprek gehad met de omgevingsmanager van de gemeente. De omgevingsmanager nodigde mij uit om te komen kijken en ideeën in te brengen voor de Groene Singel bij Lijndenhof. Op deze manier van participeren kom je een beetje dichterbij het geheel, ben je beter op de hoogte en weet je meer over hoe de Groene Singel eruit gaat zien."

"Ik vond dat er duidelijke inspraak was. Zo kon je al je vragen stellen; er werd naar geluisterd. De landschapsarchitect van Copijn was samen met een collega bij elke bespreking aanwezig om uitleg te geven."

Wat hoop je te bereiken met deelname aan de begeleidingsgroep?

"Een goed idee krijgen over hoe de Groene Singel en de omgeving van Quatrebras eruit gaat zien. Informatie halen; door vragen te stellen en actief te zijn. Dan kon ik daar wat over vertellen aan mijn zonen en ook aan mensen in de buurt die wisten dat ik deelnam aan de participatie. Ik kan de mensen informeren als ze daarnaar vragen."