.

Voortgangsrapportage Badhoevedorp 2019

In de voortgangsrapportage over de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp kijken we terug op de ontwikkelingen en mijlpalen in 2018 en kijken we vooruit naar 2019 en verder. Centraal in deze rapportage staan de omlegging van de A9, de gebiedsontwikkelingen op en rondom de oude A9 en de ruimtelijke ontwikkelingen en projecten die daar mee te maken hebben.

 

Foto Franse plein Badhoevedorp

De gebiedsontwikkeling Badhoevedorp: een project met een bijzondere grootte

Een dorp dat tientallen jaren door een snelweg werd opgesplitst, krijgt een nieuw hart. De A9 is afgebroken, je kunt zien dat er veel ruimte bij is gekomen voor het dorp. Over de invulling daarvan en van de omliggende wijken is ook het afgelopen jaar veel gesproken en de allereerste veranderingen worden zichtbaar. 

2018 staat in het teken van slopen én bouwen

De eerste woningen in Quatrebras deelplan A zijn gebouwd. De aanleg van het park Quatrebras is al eerder gestart zodat inwoners zo snel mogelijk van het nieuw aangelegde groen gebruik kunnen maken. Het Franse pleintje tussen het dorpshuis en de kinderboerderij wordt al gebruikt. Je vindt er een groot openlucht schaakspel met daaromheen bankjes, een speelboom en een steltenparcours. Om de perken heen zijn muurtjes gebouwd die rekening houden met dieren en planten. Ook is er een insectentuin met fleurige planten en bloemen zodat het een prettige plek is geworden om te verblijven. 

Aandacht was er afgelopen jaar ook voor het Lint, de nieuwe wandel- en fietsroute op de plek van de oude A9, die ongeveer vier kilometer lang van west naar oost door Badhoevedorp loopt. Waar eerst auto’s reden, is straks ruimte voor activiteiten zoals, wandelen, fietsen, skaten, spelen en honden uitlaten. Voor de tijdelijke invulling van de oude snelweg hebben verschillende bewoners en ondernemers plannen gemaakt waarvan we hopen dat ze in de zomer van 2019 kunnen starten.

In woonwijk Schuilhoeve komen 500 tot 700 woningen van ontwikkelaars AM en Bohemen. De gemeenteraad heeft in november 2018 het bestemmingsplan vastgesteld en intussen wordt gewerkt aan het vernieuwen van het definitief stedenbouwkundig ontwerp voor Schuilhoeve. In deze nieuwe wijk zullen geluidwerende maatregelen worden toegepast. Ook wordt de Groenezoom voor een deel autovrij.

Voor het centrumgebied is eind vorig jaar een Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp (DSO) vastgesteld, met regels voor de verdere centrumontwikkeling. Dit jaar werken we dat uit in een beeldkwaliteitsplan en de ontwerpen voor de openbare ruimte. 

Bekijk de voortgangsrapportage

De voortgangsrapportage is hier te bekijken en te downloaden Voortgangsrapportage Badhoevedorp 2019 (pdf)

Gepubliceerd op: 
12 jun 2019