Veel enthousiasme voor pluk- en moestuin op oude A9

De moestuiniers hebben er zin in. Zaterdag 31 augustus staan ze met een flinke groep klaar om aan de slag te gaan. De A9 pluk- en moestuin wordt die middag geopend door de projectwethouder voor Badhoevedorp, Mariëtte Sedee, die met plezier een appelboompje plant. Van de Stichting NOWAY-festival krijgt de moestuin de opbrengst van het festival dat twee jaar geleden werd gehouden voor het dorp. Het bedrag van 7250 euro wordt gebruikt voor het planten van bomen.

De pluk- en moestuin op het oude stuk snelweg naast de Pa Verkuijllaan kwam er dankzij Ronald de Vré van Zorgboerderij de Badhoeve en Ron Cordemeijer. Ronald de Vré vertelt:

Dit initiatief is twee jaar geleden begonnen op het NOWAY-festival. Toen dachten we al, wat gaan we met dit stuk snelweg doen als het weg is? Ik heb bij de gemeente het idee voor een pluktuin ingediend. Daarna leerde ik Ron Cordemeijer kennen die het plan had om hier een moestuin te maken. We dachten: dat kunnen we beter combineren. Dan hoeven maar één hek neer te zetten en kunnen we er met zijn allen in werken, dat is veel efficiënter.

Opening moestuinen A9

Roderick Smits van Oyen (NOWAY), Eugene van Angelbeek  (Stichting Culibus), Ramon Ridder (NOWAY), Ronald de Vré (Stichting Zorgboerderij de Badhoeve), Richard van Nijkerk  (NOWAY), Hans Schellingerhout (Stichting Badhoevedorp voor Badhoevedorp), Danny Manasse  (NOWAY), Ron Cordemeijer (moestuinen) en wethouder Mariëtte Sedee.

Een plek voor heel Badhoevedorp

Om de pluk- en moestuin mogelijk te maken is de oude snelweg afgegraven en op het gedeelte van de moestuinen van een laag moestuingrond voorzien. Over een tijdje groeien hier allerlei verse groenten, fruit en bloemen. De initiatiefnemers willen er een plek voor heel Badhoevedorp van maken, met een pleintje waar je even kan genieten van het groen. Ook de Plesmanschool doet mee, met een moestuinproject voor leerlingen.

De eerste fruitboom werd door de wethouder geplant.

Over enige tijd zullen op deze plek mooie woningen worden gebouwd. Maar nu eerst deze (tijdelijke) pluk-en moestuin totdat de woningbouw begint. Ik hoop dat iedereen die hier gaat verbouwen prachtige oogsten zal krijgen. Heel veel succes.

De pluk en moestuin is nog niet helemaal af. De Vré:

Er komt nog een schapenhek omheen, we gaan nog voor wat mest zorgen. Op het pleintje komen tafels en een pergola zodat je daar onder kunt zitten. En als het goed is komt hier nog zo’n grote schaftkar, waar de tuiniers even kunnen zitten als het regent.

Duurzaamheidscentrum NMCX levert regentonnen en een wormenhotel zodat er ook compost gemaakt kan worden.

Met het geld van het NOWAY-festival worden bomen op het terrein gesponsord. Richard van Nijkerk van de Stichting NOWAY-festival: “Wij vonden dat er groen in de plaats moest komen van de snelweg. Maar wij weten niet precies waar de bomen precies kunnen komen. Toen het idee voor de pluktuin kwam, hebben we besloten om het hele bedrag dat we nog hadden aan opbrengst aan deze stichting te schenken. De bomen komen hier in bakken te staan en daarna gaan ze naar een permanente plek.”

Naast NOWAY, heeft de A9 pluk- en moestuin meer sponsors: het evenement Badhoevedorp viert, Lionsclub Badhoevedorp, Stichting van Badhoevedorp voor Badhoevedorp, Culibus en de gemeente Haarlemmermeer. Andere initiatieven op het A9 tracé zijn onder meer ‘de langste aanschuiftafel’, een trapveldje, een hondenlosloopgebied en het pop-up strandje Qbeach. De A9 pluk- en moestuinen blijven in ieder geval tot halverwege 2021. Daarna start naar verwachting de woningbouw op deze plek.

Bekijk hier het filmpje van de opening

4 sep 2019