.

Tijdelijke tuinen op oude A9 zaterdag 31 augustus van start

Kortgeleden is het oude A9-tracé overgedragen door Rijkswaterstaat aan de gemeente. Zaterdag 31 augustus om 17.00 uur start één van de tijdelijke initiatieven op de overgedragen grond: de A9 Pluk- en Moestuin. Ruim 40 belangstellenden willen meedoen met het bebouwen van de oude snelweg. Daarmee is vrijwel alle grond die voor de pluk en moestuinen beschikbaar waren al uitgegeven. Straks is zo’n 1700 m2 oude A9, naast de Pa Verkuijllaan, bebouwd met verse groente, fruit en bloemen. Projectwethouder Mariëtte Sedee opent de A9 Pluk- en Moestuinen. De organisatie van het twee jaar geleden gehouden Stichting NOWAY Festival overhandigt zaterdag aan de initiatiefnemers een cheque voor het planten van bomen.

De tuinen zijn een initiatief van Ronald de Vré van Zorgboerderij de Badhoeve en Ron Cordemeijer. Tijdens de startbijeenkomst aanstaande zaterdag geven zij een toelichting over wat er allemaal is gedaan om de moestuinen mogelijk te maken en hoe de tuinen eruit komen te zien. Ook maken de nieuwe moestuiniers kennis met elkaar en wordt de indeling van de moestuinkavels bekend gemaakt. De tuiniers kunnen daarna direct beginnen met het bewerken van hun tuin.

17:00 aankomst genodigden
17:05 welkomstwoord Ron Cordemeijer en Ronald de Vré
17:10 uitreiken cheque van Stichting Noway aan pluktuin
17:15 korte speech wethouder Mariëtte Sedee
17:20 planten van eerste appelboom
17:30 uitleg aan de moestuinder wat we nog moeten doen en de verdeling van de stukjes grond
17:45 voorstellen van Stefan (adviseur van Landbouw universiteit (Wageningen)

Bomen

De A9 Pluk- en Moestuin wordt mede mogelijk gemaakt met een deel van de opbrengst van het evenement Badhoevedorp viert, een bijdrage van de Lions, Stichting van Badhoevedorp voor Badhoevedorp, Culibus en de gemeente Haarlemmermeer. Met geld van het twee jaar geleden gehouden Noway Festival worden bomen op het terrein gesponsord. Met de initiatiefnemers van de moestuinen is afgesproken dat die bomen voorlopig in grote bakken op het terrein van de moestuinen worden geplaatst.

Tijdelijk en voor het dorp

In de afgelopen maanden zijn uiteenlopende initiatieven aangedragen voor het oude A9-tracé. Belangrijk daarbij was dat deze initiatieven tijdelijk zijn en bijdragen aan de sociale gemeenschap van Badhoevedorp. Andere initiatieven zijn onder meer ‘de langste aanschuiftafel’, een trapveldje, een hondenlosloopgebied en het pop-up strandje Qbeach. De A9 Pluk- en Moestuin blijft in ieder geval tot halverwege 2021.

Plannen

Op en langs het oude tracé van de A9 komen nieuwe hoogwaardige woongebieden met aantrekkelijke openbare ruimten. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw ontwerp voor het centrumgebied voor Badhoevedorp. En als herinnering aan de oude A9 wordt het Lint aangelegd, een nieuwe recreatieve langzaam verkeer route die bestaande groengebieden met elkaar verbindt. In 2021 moeten de ontwerpen voor de definitieve invulling van de grond klaar zijn en gaan we starten met de realisatie van woningen op deze plek.

A9 Pluk- en Moestuin

Foto: Gemeente Haarlemmermeer, Liesbeth Beersma