‘Klaar voor de start’

Oorverdovend schalt het zeer toepasselijke lied ‘Klaar voor de start’ van Kinderen voor Kinderen uit de luidsprekers op het oude tracé van de A9 in Badhoevedorp. Enthousiast tellen alle kinderen en volwassenen mee tot wethouder Mariëtte Sedee het startsein geeft. En dan, onder een regen van confetti, is de Door Het Lint Run vertrokken.

De sloop is voorbij en de hekken zijn weg. Het oude tracé van de A9 in Badhoevedorp is officieel overgedragen door Rijkswaterstaat aan de gemeente Haarlemmermeer. Dat betekent dat de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp nu echt van start kan. Dat wordt op deze zonovergoten dinsdagavond 16 juli feestelijk gevierd met de Door Het Lint Run. Ruim 160 jonge en volwassen Badhoevedorpers rennen mee over het oude wegtracé.

Volwassenen en kinderen rennend over het gras.

Ruim 160 kinderen en volwassenen rennen mee over het oude wegtracé. Foto: Henk Roolvink

Door Het Lint

De sloop van de A9 in Badhoevedorp heeft even geduurd. Nu groeit er weer gras op de plek waar eerst verkeer langsraasde. Wie het terrein betreedt, is de overlast al snel vergeten. Het eerste wat opvalt is hoe groots en weids het traject van de oude snelweg aanvoelt. Wie vroeger gedachteloos tussen de geluidswallen door reed, zal nooit hebben vermoed hoeveel ruimte zo’n driebaansweg eigenlijk in beslag neemt.

Stukje asfalt

Directeur netwerkmanagement Nienke Baghus van Rijkswaterstaat en wethouder Mariëtte Sedee van Haarlemmermeer nemen het officiële gedeelte voor hun rekening. Nienke Baghus: “Het is de eerste keer dat ik een afgebroken snelweg overdraag… Ik ben er trots op dat al het gesloopte materiaal volledig is hergebruikt, helemaal circulair. Het enige dat nog rest van de oude A9 is dit stukje asfalt, waarmee ik het tracé symbolisch overdraag aan wethouder Sedee.”

Lachend over de finish

Hoewel er serieus gesprint wordt, zijn de winst en de beker niet het belangrijkste. De lol staat voorop. Dat de eerste twee jongeren die over de finish komen ouder zijn dat de maximale leeftijd van 12 jaar en uit de uitslag worden geschrapt, wordt dan ook lachend geaccepteerd. Er is voor iedereen een medaille.

Snel als de brandweer

Het enthousiasme bij sommige kids is zelfs zo groot, dat ze een half uurtje later gewoon nog aan de volwassen Run meedoen. Op deze vrolijke avond kan het bijna geen verrassing zijn dat de winnaar bij de volwassenen luistert naar de naam Snel. En Demi Snel is ook nog eens vrijwillige brandweerman bij de aan de overzijde van de Kamelingh Onneslaan gelegen kazerne.

Het kloppend hart van Badhoevedorp

Piet Bouwhuis (87) heeft de aanleg van de A9 nog meegemaakt. En nu dus ook de afbraak ervan. Als hij op het podium wordt geroepen vertelt hij zichtbaar aangedaan: “Meteen toen de plannen voor de A9 dwars door Badhoevedorp bekend werden richtten wij de actiegroep ‘Snel Weg Ermee!’ op. Nu, 50 jaar later, ben ik als enige overgebleven en mag ik dit meemaken. Dat we hier nu kunnen staan komt doordat de overheid écht anders is gaan denken en handelen. Gelukkig maar.”

Bouwhuis ziet zijn dorp als een herstellende patiënt. “Badhoevedorp is gewond geweest in het hart. Wat ik hoop is dat we het mooiste dorp van Haarlemmermeer weer gezond maken, met een sterk hart. Badhoevedorp verdient het beste!”

Volop ruimte voor betrokken bewoners

Straks komen hier woningen, een nieuw centrum en het Lint, een nieuwe recreatieve wandel- en fietsroute op de plek van de oude A9. Het ongeveer vier kilometer lange Lint loopt van west naar oost door heel Badhoevedorp en verbindt de nieuwe woongebieden, de groengebieden en het centrum met elkaar. Voor de delen waar de aanleg nog even duurt, is ruimte voor tijdelijke initiatieven voor én door initiatiefnemers uit Badhoevedorp. Betrokken bewoners zijn van harte uitgenodigd mee te denken.

Bart van Eijk, omgevingsmanager gebiedsontwikkeling: “Wij willen als gemeente niet zomaar voorkauwen welke tijdelijke initiatieven er moeten komen. Van mensen met een goed idee verwachten we dat ze het zélf doen en zélf regelen, waarbij de gemeente natuurlijk kan faciliteren.”

‘Even bellen met Bart’

“Dit soort evenementen zouden hier meer moeten komen”, verzucht een buurtbewoner. En dat is precies de bedoeling volgens Bart van Eijk. Tot de plannen die al in de steigers staan horen een trapveldje, een pluk- en moestuin en een klimaatbos. Ook komt er een foodtruckfestival en BadhoeveBeach.

Zelf een initiatief aanmelden? “Gewoon even bellen met Bart”, glimlacht de omgevingsmanager enthousiast. “We willen graag dat iedereen zich weer thuis voelt in Badhoevedorp!” Bellen kan naar 0900 1852, maar mailen kan natuurlijk ook, naar: badhoevedorp@haarlemmermeer.nl.

Klik hier voor een filmpje met een sfeerimpressie van de run.

Ideeën voor het nieuwe dorpsplein welkom

Alle Badhoevedorpers kunnen nog tot eind augustus meepraten over het centrum op JouwBadhoevedorp.nl. De gemeente wil graag van hen horen wat zij belangrijk vinden voor het nieuwe dorpsplein. Welke functies en sfeer moet het nieuwe plein hebben? En wat voor uitstraling moeten de gebouwen hebben?

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in Badhoevedorp? Via de website van Badhoevedorp vindt u alle informatie. De ontwikkelingen op social media volgen kan ook, via de Facebookpagina Badhoevdorp in ontwikkeling en het Twitteraccount BadhoevdorpA9 .

22 jul 2019