Anna Blamanstraat: vervangen bomen

Tussen Anna Blamanstraat 33 en 61 komen nieuwe bomen en nieuwe planten. Aannemer Stoop Groenvoorzieningen heeft de oude bomen weggehaald. De nieuwe bomen worden in oktober/november gepland.

De bomen worden vervangen omdat de buurt overlast had van vallend fruit uit de bomen.

Nieuwe bomen in oktober/november

In oktober/november plant de aannemer de nieuwe bomen en planten onder de bomen. 14 dagen voordat deze werkzaamheden starten, krijgen bewoners daarover een brief.

De aannemer plant verschillende soorten bomen. Dit voorkomt dat de bomen ziek worden. De aannemer verbetert ook de grond waarin de bomen en planten staan. Daardoor groeien de bomen en planten zo goed mogelijk.

Bewoners hebben gestemd

Voor de Anna Blamanstraat had de gemeente 2 plannen gemaakt. Via een online keuzeformulier konden bewoners deze bomen bekijken en stemmen op plan 1 of 2.

Uitslag: plan 1 'bloemenbomen' heeft gewonnen

De meeste mensen hebben gestemd op plan 1. Dus een keuze voor de tulpenboom, beverboom en een Japanse sierkers zonder vruchten. Deze bomen worden ongeveer 12 meter hoog en hebben een half open kroon (kruin). De beverbomen laten vanaf eind maart/begin april de eerste witte bloemen zien. Daarna komt de Japanse sierkers ook met witte bloemen die een roze randje hebben. En als de tulpenboom oud genoeg is, zal deze in juni/juli gaan bloeien. Verder hebben de bomen allemaal een andere soort blad.  In de herfst verkleuren de bladeren van geel tot rood.

Tulpenboom Beverboom Japanse sierkers
Vooraanzicht van de witte bloemen van de Japanse sierkers.

Reacties (samenvatting)

  • "Komen er bomen met katjes? Want deze geven ook veel rommel."
    Iedere boom laat op een bepaalde periode iets los. Bijvoorbeeld de bloemen of de bladeren. Deze bomen hebben geen katjes.

  • "Kunnen de oude bomen bij bepaalde huisnummers blijven staan? Wij zijn namelijk bang dat de nieuwe bomen veel te hoog worden."
    Nee, dit is niet mogelijk. Maar de bomen in plan 1 worden ongeveer even groot  als de bomen die er stonden. We verwachten wel dat de nieuwe bomen beter groeien, omdat we de grond verbeteren waarin de bomen staan.

3 plantensoorten

De planten die onder de bomen komen, zijn de laurierkers, hertshooi en ganzerik:

Laurierkers Hertshooi Ganzerik
Bovenaanzicht van de langwerpige, donkergroene bladeren van de laurierkers.
Bovenaanzicht van de witte bloemen van de ganzerik. De bloemen hebben een geel hart.

Deze soorten groeien goed dicht. Hierdoor krijgt onkruid minder kans om te groeien. De planten worden allemaal 0,5 tot 1 meter hoog.

Uw contactpersoon

Heeft u vragen? Dan kunt u via 0900 1852 contact opnemen met Werner Ketelaar. U kunt ook een e-mail sturen aan info@haarlemmermeer.nl. Zet dan 'Anna Blamanstraat' in de onderwerpregel van uw e-mail.